21
.
10
.
2021
De Tijd

Private bankiers zien vermogen met een tiende aandikken

De meest gefortuneerde Belgen hebben 483 miljard euro toevertrouwd aan vermogensbeheerders. Dat is ruim een tiende meer dan een jaar voordien.

De Tijd polste bij tientallen private banken, beursvennootschappen en andere vermogensbeheerders naar de omvang van de vermogens onder beheer. Dat geeft een vrij nauwkeurige foto van het Belgische landschap op 30 juni 2021. In ons land zijn zeer diverse bedrijven actief, van filialen van binnen- en buitenlandse grootbanken, grote gespecialiseerde private banken tot kleine adviseurs die regionaal actief zijn.

In totaal zijn ze goed voor 483 miljard euro, 45 miljard euro of ruim een tiende meer dan de 438 miljard euro die vorig jaar bij een gelijkaardige bevraging werd opgemeten.

De toename is het gevolg van zowel de aangroei van vermogen dankzij stijgende beurzen als van de instroom van vers geldvan bestaande en nieuwe klanten. Nadat corona vorig jaar het binnenhalen van nieuwe klanten heeft bemoeilijkt, gebruiken private banken nu opnieuw allerlei evenementen om de band met de klant aan te halen. De groei van de vermogens is ook goed nieuws voor de werkgelegenheid in de sector. Het leger private bankiers in ons land groeide met 7 procent aan tot meer dan 5.300.

"Het leger private bankiers in ons land groeide in een jaar met 7 procent aan tot meer dan 5.300."

Het grootste vermogen zit bij de vier Belgische grootbanken. BNP Paribas Fortis,KBC, Belfius en ING België beheren samen326 miljard euro van vermogende klanten. In dat cijfer zijn er zowel de klassieke private banking klanten als de klanten van wealth management, de nog exclusievere dienst voor de allerrijksten. De cijfers omvatten vooral de vermogens van miljonairs, want de meeste spelers hanteren een officiële of officieuze instapdrempel van 1 miljoen euro. Al wordt de lat hier en daar lager gelegd op bijvoorbeeld 0,5 miljoen euro. Marktleider BNP Paribas Fortis heeft de laagste instapdrempel: vanaf een belegbaar vermogen van 250.000 euro kan je er al eenberoep doen op de diensten van een private bankier. Omwille van de vergelijkbaarheid werden bij de andere grootbanken dan ook de vermogens opgenomen van hun topsegmenten van de retail afdeling: de klanten met minstens 250.000 euro die zich persoonlijk laten adviseren door een specialist van personal banking of premium banking.Qua dienstverlening is er wel een duidelijk verschil tussen retail- en private banking klanten. BNP Paribas Fortis, KBC enING België hebben naast hun klassieke bankkantoren ook aparte locaties voor private banking klanten. Bij Belfius was dat lang niet het geval, maar de bank wil nu een netwerk uitbouwen van 60 private houses en acht wealth houses. Terwijl in de brede banksector het aantal kantoren jaarlijks fors afneemt, komen er nog altijd kantoren voor vermogensbeheer bij van spelers die zich geografisch willen uitbreiden.

Onafhankelijk

Ons land telt nog twee zeer grote gespecialiseerde onafhankelijke private banken die ongeveer even groot zijn en meer dan30 miljard euro beheren: Degroof Petercam in Brussel en Delen Private Bank in Antwerpen. Gefortuneerde families kunnen ook terecht bij de Belgische filialen van grote buitenlandse groepen die meerdan 10 miljard euro beheren: de Belgische afdeling van Deutsche Bank, ABN AMROPrivate Banking Belgium en Puilaetco, deBelgische dochter van de Luxemburgse Quintet Private Bank. Dat vijftal grote private banken is samen goed voor meerdan 110 miljard euro.

"Door de consolidatie in de sector zijn de jongste jaren veel grote en kleine private banken en vermogensbeheerders verdwenen."

Twee spelers hebben meer dan 5 miljard euro onder beheer: Banque de Luxembourg Belgium en Van Lanschot België. Die laatste maakt binnenkort een kwantumsprong. Door de aangekondigde overname van het Antwerpse Mercier Vanderlinden zal Van Lanschot in ons land in de buurtvan de magische grens van 10 miljard euroonder beheer komen. Door die deal wordt Econopolis Wealth Management / Twain de grootste lokale speler in de categorie middelgrote spelers. Het is een van de snelste groeiers van de sector, met 3 miljard euro aan activa onder beheer. In diezelfde klasse zijn ook Edmond de Rothschild, Capital at Work Foyer Group, Banque Transatlantique Belgium en Indosuez Wealth Management.

Bij de kleinere spelers valt de sterke groei op van Dierickx Leys Private Bank. Die beursvennootschap groeide met ruimde helft dankzij de overname van sectorgenoten Lawaisse uit Kortrijk en Van Goolen uit Antwerpen. Dierickx Leys wordt daarmee wat groter dan zijn Antwerpse stadsgenoten Leo Stevens & Cie en MeritCapital. In West-Vlaanderen ontpoptQuaestor Vermogensbeheer uit Roeselarezich tot een grote onafhankelijke speler.Twee banken ze en in op private banking als personal banking: Bank Nagelmackers, nadat ze haar afscheid heeft aangekondigd van retailbankieren. AXA Bank België biedt vermogensbeheer aan via het zusterbedrijf Architas. Maar met Delegio heeft AXA Bank België sinds kort ook eenaanbod van personal banking, dat ruim een jaar na de lancering al 600 miljoen euro groot is.

In het oog te houden is CBP Quilvest, een Luxemburgse private bank die in ons land ruim 1 miljard euro beheert. Het bedrijf werd onlangs overgenomen door Fideuram, een dochter van de Italiaanse grootbank Intesa Sanpaolo, een gigant in vermogensbeheer. De Franse klassieke namen Rothschild & Co en Lazard FrèresGestion en het Zwitserse Lombard Odier zijn ook actief in ons land, maar die blijven discreet over hun activiteiten.

Door de consolidatie in de sector zijn de jongste jaren al heel wat grote en kleine private banken en vermogensbeheerders verdwenen. Hoewel grote spelers al jarenzweren bij schaalvergroting, blijven er nog heel wat nichespelers op de markt. Onder andere de beursvennootschap Leleux Associated Brokers, die een uitgebreid kantorennet heeft, het Nederlands-Belgische Wealtheon, en regionale spelers als hetAntwerpse Accuro, het Gentse Value Square, het Brusselse DDEL Portfolio Solution of het Waalse Pire Asset Management.Al die middelgrote en nichespelers zijn samen goed voor 46 miljard euro.

Private bankiers zijn meer beheerder dan adviseur

Wie voor het beheer van zijn vermogen in zee gaat met een private bank heeft twee grote opties. Wie kiest voor een discretionair beheer, geeft een volledig mandaat voor het beheer van de portefeuille door experts. Zij kunnen dus actief ingrijpen in de portefeuille zonder voor elke aan- en verkooptransactie toestemming te moeten vragen. Alles gebeurt via een afgesproken kader en een nauwkeurig opgesteld beleggingsprofiel. Meestal kan de klant de portefeuille in real time opvolgen en wordt een of meerdere keren per jaar de prestatie besproken.

De tegenpool is adviserend beheer. Daar geeft de bankier enkel advies voor het beheer van de portefeuille. De klant houdt de teugels volledig in handen en moet elk voorstel van aankoop of verkoop van effecten goedkeuren. Omdat er meer werk kruipt in adviesbeheer hanteren de private banken vaak hogere instapdrempels. De formule is minder interessant voor wie zelf geen kennis heeft van de financiële markten of geen tijd heeft om zich er actief mee bezig te houden.

De Belgische klanten lijken een groot vertrouwen te hebben in de expertise van hun private bankier, want ze kiezen er massaal voor om het beheer van hun vermogen volledig uit handen te geven. Uit een onderzoek van De Tijd blijkt dat er 2,5 keer meer discretionair beheer is dan adviserend beheer. 72 procent van de vermogens bij private banken wordt beheerd via een volledig mandaat, tegenover 28 procent via adviesbeheer.

De meeste private banken bieden beide vormen aan, en discretionair beheer is bij zowat alle spelers belangrijker dan adviesbeheer. Bij sommige grote spelers, zoals Delen Private Bank, is discretionair beheer de norm (90%). Ook CapitalatWork Foyer Group doet uitsluitend discretionair beheer. De nichespeler Accuro doet daarentegen net het omgekeerde: daar wordt 100 procent ingezet op adviesbeheer. De Zwitserse private bank Lombard Odier heeft 60 procent adviesbeheer. Bij Pire Asset Management, een nichespeler in Henegouwen, zitten de vermogens fiftyfifty verdeeld tussen de twee beheersmethoden.

Bron:
De Tijd
Tekst:
David Adriaen
Beeld:
← Terug naar overzicht
Interesse?
Praat met onze experts.
Bent u benieuwd naar wat Quaestor voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze diensten.
Contacteer ons